söndag 16 maj 2010

Trädgård & Bostadsmässa på Wapnö slott

I en vacker lantlig miljö strax utanför Halmstad ligger Wapnö slott, här arrangeras årligen mässor av olika slag, denna helgen var det dags för Trädgårds & bostadsmässa på Wapnö slott & självklart var jag där. Lite tråkigt väder, men uppehåll i alla fall & massa sevärdheter!!

Pelargoner, olivträd & amplar..

Vackra handgjorda tvålar som i flera dofter, som små konstverk.

Borstar & korgar i alla varianter.. Jag var länge fundersam över att köpa borsten med tillhörande skyffel på bilden till höger.. Lite lantligt vacker hade den passat fint i köket vid utgången, så fin att man inte hade behövt plocka undan den varje gång man använt den.
.
Lite allergisk är jag mot sopseten i plast.. & nu hade jag chansen.. 250:-!! men nää.. blev ingen.. sambon sa att vi har ju en handdammsugare för 1500:- som bara står där hemma, använd den.. hehee :) , jag gav mig.
.
I övrigt, trädgårdshandskar & kläder såldes från Garden Girl, tur man är långbent & det inte finns byxor med extra långa ben i kollektionen.. annars hade jag blivit ruinerad :) Men, såå fina kläder!
.
På bilden även kannor & trädgårdsverktyg från Växtia i Markaryd, som i övrigt varje år har en lika tilldragande utställning med allt möjligt från redskap till alla möjliga växter.
Sallad från Ugglarps grönt, här handlades det 12 plantor för 100:- hur prisvärt som helst! Nog mitt bästa köp från mässan. Det bjöds även på spännande sorter av sallad som inte säljs i handeln, utan som oftast finns på restauranger.
.
Jag hittade mycket kul som jag planterade ner i mina odlingslådor när jag kom hem. Köpte även en stor basilika från en annan handlare, hoppas jag kan hålla den levande inomhus tills det blir 15 grader utomhus för att plantera ner den i lådan. Kryddtimjan fanns det också, men det har jag redan hemma.

Vackra Wapnö Slott, här inne kunde man ta en paus & köpa nåt gott att äta eller fika, men det blev det inte av denna gången.

Marmelad, must & sirap.. Vi köpte en vildhallon marmelad, supergod! Blir att ha till pannkakorna i sommar. Vi provsmakade även goda salamin som såldes av samma handlare.

En orkidé utställning pågick i ett stort tält på mässan, vi tog en runda här med & kollade in orkidér av alla dess varianter.

På mässan kunde man också hitta ett par utställare som visade sten av olika slag samt trädgårdsdesign i modern form. Vi kikade med transportcentralen i Halmstad hur mycket gårdssingeln skulle kosta som vi skall ha i våra gångar. Lutar åt att vi köper den där igenom. Här ligger nämligen nästa projekt på hemmaplan som snart sätts igång.

Det var allt vad jag hade att dela med mig från Trädgård & bostads mässan på Wapnö slott denna gången, det var helt klart värt sina 60:- i entréavgift. Jag kommer tillbaka nästa år, tillställningar som denna får mig helt klart att njuta under hela vistelsen.

torsdag 13 maj 2010

En ny trebent familjemedlem!

Idag fyndade jag ett antikt månbord, det får stå i hallen under spegeln. jag har faktiskt letat efter ett månbord att ha där & idag slog vi till.


När man flyttat in till sitt nya hus tar det alltid ett litet tag innan sakerna faller på plats, man känner in sitt nya hem. Likt ett pussel faller bitarna sakta men säkert på plats & idag fick vi dit ännu en bit!
Ville bara visa dagens fynd! :)
Ha en skön helg allihopa!

tisdag 11 maj 2010

Kvällspromenad 11 maj 2010

Jag har konstaterat min lycka över hur vackert vi har det i Vilshärad. Bilderna från kvällens promenad kan bevisa detta. Här kommer nåt litet ord om varje bild.
(Klicka på bilden om du vill se den i större format)

Flugfiskare vid solnedgång.


Still standing strong.

Gammal stenmur & ljuvlig himmel.

Sippor & solljus.

En stuga vid havet.

Saltdränkta stenar.

Stranden.

Solvärmda stenar.

Gräs & hav.

Solnedgång.
Gren & stenar.

Skär himmel & vacker natur.

Naturreservatet.

Vår vovve Minja.

Japp, det var mina pics från vår kvällspromenad, vackert men kallt. Blev varm nyponsoppa & en kopp te när vi kom in.

Natti!

måndag 10 maj 2010

Odlingslådorna / pallkragarna färdiga!!!

Jag hade i ett tidigare inlägg publicerat nedanstående moment fr. 1-6 om hur vi gjorde egna odlingslådor / pallkragar. Missade du det inlägget klicka på länken.
http://husprojektdromhus.blogspot.com/2010/04/bygg-egna-pallkragar.html

Inlägget handlade i alla fall om hur vi valde att göra. Priset blev 90:-st istället för 199:- som granngården tar + att dom blev mycket snyggare med. :)
12 st. odlingslådor blev det till slut så vi hamnade på 1188:- istället för 2388:- om vi hade köpt dom.

Bilden nedan visar kortfattat tekniken att mäta ut, såga, skruva, montera, montera mera & placera. Nu får ni ta del av del 2, vad vi gjort efter denna process.

Odlingslådorna målades med järnvitrol blandat med silverbets för att få en snygg naturllig grå ton & för att dom inte kommer att lysa upp i trädgården utan mer smälta in.


Blandningen stryktes på 2 ggr. Första gången enbart med järnvitrolen, andra gången med tillsatt silverbets.

Sen var det dags att gräva för att alla lådor skall ligga jämnt på marken. Platsen vi valde sluttade en hel del så del blev lite grävande.

Alla odlingslådor plastades in & markduk sattes på plats.

Sen började själva påfyllningen av lådorna, i botten sattes sand, sen löv & slutligen kompostjord av bästa slag.

Därefter blev det dags att börja plantera. Rabarber, gräslök, potatis, hallon, dill, rädisor, ärtor, kryddtimjan, jordgubbar, smultron & smulgubbar. Snart skall även tomater, sallad & fler potatisar ner i lådorna. Utanför lådorna planterade jag röda & svarta vinbär & en krusbärsbuske.

Placeringen blev så här.

Frön + Vatten + Jord + Sol = grödor. (rädisorna först ut, lilla bilden i mitten)

I framtiden kommer vi att ha ett växthus /orangeri anslutet till odlingslådorna, plattan gjuten o klar, vitt skall det vara som denna, fast dörren kommer att sitta på ena långsidan.

Det som saknas nu är singel i mitten & ett litet bord med
stolar. (bilden lånad fr. humlebacken)


Hur mysigt & trevligt som helst, jag hoppas att jag har färdiga potatisar till midsommar & att dillen hunnit komma fram :) Det här kommer bli en av mina favoritplatser på jorden :)

onsdag 5 maj 2010

Glassiga hus & vinnare i tävlingen!

Gick runt & spanade lite på vårt hus utifrån när vårsolen värmde, planerade anläggningen av gräsmatta & gångar...

Oj vad stort vårt hus kändes ett tag tyckte jag... Jag minns att min syster har sagt att det skulle passa bra med ett par vakter utanför entrén, en på var sida pardörren.. Det hade varit en rolig syn :)

& här en bild tagen på ena gaveln.. Så vad händer?

Jo man åker till Frösakull, 5 km söder om oss, längs med havet.. & ser det här huset!! Wow, me like, här skulle jag vilja gå in & kika.. men plötsligt känns ens eget hus inte så stort längre.. näpp.. plötsligt kändes det väldigt litet..typ som garaget till detta huset..

När vi ändå kikar på dom större husen kör vi ytterligare 5 km söderut & konstaterar att Gessles hus inte heller är så litet, det man ser av det.. Nää.. nu känns vårt hus som en brevlåda storleksmässigt :) Definitivt dags att avlägsna sig från platsen, så vi kör hemåt igen & på hemvägen passerar vi...

Riccardos glass på Möllegård..mmmm.. Ljuvligt! Alla som inte varit där bör besöka detta ställe, ligger idylliskt i en lantlig miljö, när vi avnjuter den fantastiskt goda italienska glassen konstaterar jag att, vårt hus är ju faktiskt rättså stort ändå, speciellt om man jämför med stugan på 56 kvm som vi bodde i under 1 år :) & sen är det pampigt också iallafall för mig & tjaa.. kanske blir det vakter ändå ;)

Bor du inte i närheten & har turen att besöka Möllegård, väl värt ett besök på semestern, läs mer på http://www.riccardo.se/
.
Vinnare i tävlingen som anordnades den 20 april blev
Nicole som har bloggen Huset på landet! http://www.husetpalandet.blogspot.com/
Grattis, boken Du & Jag kommer på posten!!
Rätt svar var 9:nde bilden på andra raden & 4:de bilden på sista raden är likadana.
Stort tack till alla andra som skickade in sina bidrag.
.
Så var skall jag hitta vakterna som skall stå utanför pardörren?.. jag vet ju förstås att syrrans son söker sommarjobb.. kanske kan jag få en vakt där i alla fall.. vem vet om man kanske inte skulle kunna få familjerabatt :) då återstår bara en vakt kvar att hitta.. Jag vet att sambon ställer ogärna upp, hunden är för fyrbent & dottern är för liten & jag..ja, det kanske får bli jag då!
.
Kanon, då var det spikat, klart jag vaktar vårt lilla slott!

lördag 1 maj 2010

Naturen fullständigt exploderar !

Nu går det fort, naturen fullständigt exploderar, grönskande träd ger åter liv i naturen. Jag tycker det är så vacker att kunna se när alltihopa börjar grönska, balsam för själen minsann.
På bilden nedan ser vi en av björkarna framför huset som skyltar med sitt lövverk.

Även rönnens löv har framträtt, också taget framför huset.

& vad mer har hänt jo.. Sommarlivs & campingen har slått upp portarna, fullt med husvagnar överallt! Tyvärr har dock solen lyst med sin frånvaro igår & idag, men vi hoppas få se lite av den i morgon. Vilken lyx att ha tillgång till färska frallor på promenadavstånd!

Odlingslådorna har nu kommit en bra bit på vägen med målning, nedgrävning, inplastning & planteringen har påbörjats, men det blir som jag lovat en del 2 av projekt odlingslådorna, kanske i nästa inlägg.. Tyvärr har jag blivit sjuk, tappat rösten & har en jobbig hosta. Fick lite meducin utskrivet efter besöket hos doktorn idag.. Nu vill jag bara bli frisk så man kan fortsätta sina projekt & njuta utomhus av våren.

Nähäpp, mer än så blir det inte.. doktorn har ju dock ordinerat vila.. Min sambo är duktig & rensar stuprören utomhus samt tar bort gammal mossa från stugtaket...jag vill också ut... :(

i morgon kanske..