onsdag 21 oktober 2009

Ett steg närmare färdigt resultat,nu är Trappan på plats!

Trappan levereras i fredags 091016, många paket kom den i!!

Givetvis följde det med lite monteringsanvisningar.

Snickarna började sätta ihop trappan i måndags.

Plansteg, sättsteg & vagnstycken skulle sättas ihop, det fixade Ove & Mikael galant!

Det var inte lika lätt att få upp trappan, Simon kom & hjälpte till att resa trappan så efter lång tids kämpande & lite av väggen fick huggas bort så passade trappan som handen i handsken.

Handledare på plats, rundad handledare (Ledstång) svängd i ett enda stycke.

Ovanifrån sett, från det runda fönstret kan man smygkika ner i vardagsrummet som är öppet upp i nock. Mycket kvar att spackla slipa & måla!!!!!
Trappan dock är jag inte helt hundra än i vilket utförande vi väljer att ha den, träfärgad, halvvit eller helvit..d.vs lackad, betsad eller målad..

Det byggdes ju en platsbyggd vägg nedanför trappan eftersom jag inte ville ha spalje, denna blir 90cm hög från planstegen räknat, detta p.g.a fallrisken.
Så ville vi även ha ett litet förråd under trappan, hittade en pyttedörr på blocket, 139*60cm. Så nu skall väggarna som sagt målas, slipas & spacklas, återkommer med det färdiga resultatet.


Nu är vi i alla fal ett steg närmare ett färdigt resultat!

torsdag 15 oktober 2009

Kollektorer, profilerade stegnosar & dörrbroms..hmm

Tänkte dela med mig en fin höstbild tagen idag utanför huset på vår gata.. 2009-10-15

Men så slog det mig.. kylan är verkligen här! Frost så det heter duga, hur ska det gå med min trädgårdsanläggning i år? Gräsmatta & gångar skall ju till på framsidan.. okej okej, det där med gräsmatta hajar jag att det är KÖRT!... för i år i alla fall.. snyft

Runt halva huset som sagt så är det fortfarande en byggarbetsplats, men iofs. Rom byggdes inte över en dag.

Anledningen vi inte kunna anlägga nån gräsmatta hittils kommer lite längre ner..

Men först, baksidan & stuga, det ser lite kyligt ut..skönt att vi flyttat in i huset! :) Påtal om trädgårdsarbete & trädgårdsplanering så hör väl trädäck dit hän & man ser ju var det kommer sträcka sig, runt halva huset där sanden är. Men det blir vårens dilemma.

Sen har vi garageplattan.. kanske sommarens dilemma. Det slog mig att jag kanske kan utnyttja denna plats under vintern, om jag spolar den med vatten så har jag en skridskobana till lilltjejen, men nån ram runt borde jag komma på hur man gör så att vattnet håller sig på plats när det fryser.. för det borde väl inte skada plattan, vi har ju inte värme draget i den. Hur kul hade det inte varit att ha en egen skridskobana på tomten.. :)
Svårt att förstå att frosten slog till så snabbt, denna bilden är tagen för 2 veckor sen, lilltjejen t.h, filurar med kompis på baksidan av tomten vid grillplatsen.
Utsikt från köksfönstret, på denna sidan tomten är det iallafall inte nån byggarbetslats längre.. skönt!

Så här kommer anledningen till att vi inte kunnat anlägga gräsmatta på framsidan, leveransen idag bestod av jordvärmekollektorerna.

10 st. var det beställt, så nu är det bara att ringa grävis..

Mikael & Ove var & snickrade hos oss idag, superduktiga snickare, Ove pysslade med dörren till passagen & Mikael gjorde klart skivan till tvättbänken, själva ska vi olja skivan då den är obehandlad, därav ljusheten & blandaren skall på plats, men det fixar röris.
Sen var det lite plock som gjordes, trösklarna sattes fast, lite fog här & lite fog där, böj på tilluftsröret samt dörrbroms på plats & lite annat smått & gott men..

Den primära anledningen att dom kom idag var för att trappan skulle komma idag, den kommer se lite ut som trappan nedan,(bilden tagen fr. nätet) fast den kommer obehandlad då vi skall måla eller lasera den själva, jag är inte hundra på hur jag vill ha det än.
.
Iaf. handledaren /ledstången kommer vara rundad & svängd & följa hela vägen upp i ett enda stycke, ungefär som på bilden. Sen skall vi ha en platsbyggd vägg vid trappan & ett litet förrådsutrymme under, lite svårt att förklara den biten utan bild, så det får ni se senare vad jag menar med det.

På trappstegen skall vi ha profilerad stegnos, se bilden.
Men som sagt om vi målar trappan eller behandlar den på annat sätt återstår att se & läsa..
Trappan kom inte idag som den skulle... miss av transportören.. aargh. så den kommer i morgon, men snickarna är lediga i.m tror jag.. ååh.. ja ja, i morgon är en annan dag & då får vi se vad som händer & vem som kommer!

Nu skall jag lägga alla profilerade stegnosar, kompaktkollektorer & trädgårdsbekymmer & dörrbromsar åt sidan & lägga mig & drömma om allt som ger mig ett leende på läpparna!

tisdag 13 oktober 2009

Vi bor i huset nu!!! möblerar, packar ner & packar upp!

Hejdå silverfiskar, spindlar, invändig frost på rutan, skyhöga elräkningar, iskalla golv, trängsel trängsel, spis med två plattor, ännu mera trängsel trängsel.
Ja, mycket har man varit med om under tiden man bodde i stugan, den är ju inte vinterisolerad så kylan har man allt fått smaka på rejält, fårskinnstofflor & raggsockar har man förbrukat ett antal.

I början när vi köpte stugan, hade den ingen dusch så från maj till oktober 2008 duschade vi utomhus, & med tanke på att en del av tomten är naturskog så fick man ju besök av ett & ett annat djur när man duschade. Men vi insåg det omöjliga när frostnätterna kom sådär för ett år sedan, vi flyttade hem till svärföräldrarna medan det byggdes en dusch & tvättstuga invändigt i stugan, så lagom till jul fick vi flytta tillbaka.

Efter det har man haft besök av en mus & massa andra trevliga djur & insekter, brakat halvvägs igenom innertaket, vattnet har frusit till is så man har stått under grunden med en värmefläkt så rören skulle tina. I allafall mycket har man gått igenom, värst har nog varit kylan & trängseln tycker jag, djuren kan jag överleva, förutom supergetingarna stora som fåglar... huh, okej, jag överdrev lite, men stora var dom.

Vi har haft två garderober en som jag & min sambo har fått dela på, svårt att förstå vi delar en garderob, hur är det möjligt?? & en till lilltjejen. men det har precis varit grejer överallt! Lådor, verktyg, möbler & grejer verkligen överallt! Ändå har vi förvarat 60% av allt vi har hos våra föräldrar. Så när man öppnat nåt skåp i köket eller nån annanstans så bara har det bokstavligt ramlat ut grejer.. & tänk då detta scenario i en stressad situation när man måste hitta nåt & är försenad.. Tålamodet har man tappat många gånger..

Men nu är det över, känns ju jättekonstigt, inga mer silverfiskar, det känns inte längre som att man vaknar i ett tält utan det är varmt & behagligt i luften.
Matlagningen är ett lyx, plattorna blir varma supersnabbt & pommesen smakar krispigt & blir gyllenbruna, inte mjuka & gulvita.

Så nu bor man i huset & vi håller på att möblera, tänk att man ändå inte är helt nöjd.. man kanske aldrig ska bli det, vad skulle man då sträva efter? Att kånka in gamla möbler från stugan till det nya huset.. man vill ju så klart ha en ny soffa, en ny mediamöbel, kanske en ny säng & ja, bara att dra i handbromsen & ta en sak i taget.

Men nu har jag fått tag på min älskade kökssoffa med hjärtan, denna skönhet, den passar fint till slagbordet vi köpte för ett litet tag sen, men soffan skall målas vit & så ett par fårskinnsplädar på den så är jag verkligen helnöjd! Lådstommen på slagbordet som idag är lite allmogegrön skall också målas vitt, det blir veckans projekt.

På bilden nedan ser ni kökssoffan som jag gillar såå! Tar nya bilder när den är målad & klar.

Hjärtan hjärtan, jag älskar hjärtan!
Sambo var superduktig & fixade nätverket så TV-n & datorn fungerar, det blev en tillfällig lösning, men jag är helt klart nöjd med det! Så nu börjar det bli grejer överallt, man skall placera & smälta att det som en gång kändes så rymligt & stort, krymper nu & skall forma vårt nya hem.
Kläder, kläder, flyttas in & vikas. Skönt med garderober i ett separat rum.

Så var det inhandlat ett duschdraperi, jag kan inte hjälpa det men duschdörr i glas kan jag inte tänka mig att skaffa, jag ser framför mig schampoohandavtryck från lilltjejen & att hon ritar på glaset med skummiga händer, & min tanke att glaset går sönder skulle aldrig gå ur mig, sen vet jag att det är säkerhetsglas i sådana dörrar men, nej nej, inget för mig.. Så här blev det ett duschdraperi!
Hösten är nu verkligen här, omgivningen är vacker med trädens löv i vackra gula, röda & gröna färger. Marken blir alltmer täckt av löven som ramlar ner..
Det blåste ju upp till storm här för en vecka sen tror jag det var, det blåste rejät ute till havs.

Vilshärad / skälvikshamn okt 2009

2009-10-12 skrapa bilrutorna på morgonen... brrr, men det är okej, för man vet att när man kommer hem, är det trots allt varm & skönt, man kan elda i kaminen & sätta på bastun om man så vill.
Så nu fortskrider arbetet med möbleringen.. snart skall soffan släpas in & det gamla köket skall tömmas.. mycket plock har man fram sig men det är ju ändå roligt plock! Vi måste också hämta hem resten av våra möbler & lådor. Men visst lite slipa & måla återstår att göra av oss & snickarna har en & en annan list kvar att sätta upp samt bygga en platsbyggd vägg vid trappan & lite till.
& snart.. snart kommer ju trappan, denna veckan är det sagt.. inte nog med det, kollektorerna borde också anlända i veckan så då blir det till att ringa grävis.. men det återkommer jag om.
Men som tur är kan vi iallafall bo i huset nu, fast allt inte riktigt är helt klart..

Nehepp... nu skall jag lägga mig i vårt nya sovrum & sova som en riktig prinsessa brevid min prins ! :)

fredag 2 oktober 2009

ÄNTLIGEN, köket är nästan helt klart! 090902

Kaklingen i köket har pågått under slutet av veckan, det blev vitt högblankt kakel 10*10, ovanför kaklet skall vi ha hylla i stället för överskåp.

Kakel nästan halvägs upp till det runda fönstret var det sagt & så blev det!

Så var kaklingen färdig! Nu skall bara kökshyllorna på plats, inte bara ovanför kaklet utan även i skafferiet skall det in hyllor. Sen vill ju kökskompisarna också flytta, ni vet micron, kaffebryggaren, tekokaren, brödrosten, lite muggar & skålar på hyllan & resten in i skåpen & lådorna..

Dock skall fläktskorstenen bytas ut, vi har fått en ny eftersom denna är på fel höjd.
Golvteglet skall också oljas & vaxas en gång till innan det är färdigt.
Spröjsen skall målas om invändigt & det saknas spröjs till altandörrarna i köket.
Kökssoffan som jag sökte har jag nu hittat, en åååh så fin, med hjärtan, nu håller jag tummarna att vi får köpa den så ska jag kunna få i ordning en matplats också till oss så småningom med.
Lite möbler på plats också så man får in lite mer liv i huset..
Så lite till finns det minsann att göra i köket, men snart så kan man äntligen få stå & laga mat i ett riktigt kök!
Fast jämför man hur det såg ut i vintras/våras så är det inte alls mycket kvar! :)
Denna bilden är nästan tagen ur samma vinkel som näst sista bilden.
Trevlig helg!