lördag 25 juli 2009

Gravering av golvteglet & klinkers i tvättstuga..

Så var det dags att märka en tegelplatta inför läggningen av golvet i entrén, det var bara att plocka fram dremmeln, skyddsglasögon, en full dos koncentration & kreativiteten.

Voila, bara att damma av, olja, vaxa & så klart skall golvet fogas med.

Det saknas några plattor ännu i hallen, den märkta plattan kommer att hamnat under den blivande trappan till vänster på bilden, i det kommande förrådet under trappan.

Även i tvättstugan har det börjat hända lite, kakeln på en väggen har börjat komma upp. Glasdörren ni ser kommer bli utgång till framtida trädäck. Öppningen till höger är passage in till det nya huset.
Denna dörren skall vara ingången i groventrén, tanken är att barn med smutsiga overaller eller dyligt kan tassa in detta hållet. Dock saknas det fortarande plattor, även ett golv skall klinkas på plats inom kort. det är även detta rummet som binder samman det nya huset med den gamla stugan.

torsdag 23 juli 2009

Skafferiet & golvet på G

Skafferiet har fått sin panelskiva, som skall målas samtidigt som dörren, men jag vet inte var det gått fel, ni ser säkert glipan ovanför dörren, snickarna har mätt lite fel..

Nu funderar jag om man skulle ta & fixa & trixa dit ett fönster, se bild nedan. Då behövs det ett par händiga händer med finsnickerikunskaper för att göra ramen, en glasmästare till att skära glaset, vi har ju gamla fönster som vi skulle kunna ta av & tålamod & tid. Finns det nån glasmästare som känner sig träffad är han välkommen att höra av sig :)


Golvet har nu börjat läggas, fixet har torkat & nästa steg är fogningen.

Ett par plattor skall sättas på nytt efter att det var för upphöjda tycker vi.. Men det blir fiiin fint! Vi skall själva olja & vaxa teglet, resten gör golvläggaren.

Fortsättning följer..

Loppis i Österlen

Körde förbi en loppis strax innan Simrishamn, mycket gamla trädgårdsmöbler stod ute tillsammans med en hel del annat bråte & rostade sönder. Bryggeristolar, järnstolar, gårdspumpar & en massa annat. Priserna var relativt höga & skicket var relativt låg, dålig kombination... inga fynd här inte. Får se om lördagens auktion bringar mer tur..




onsdag 22 juli 2009

Ögongodis från Österlen

Vi tog oss en tur till Österlen, närmare bestämt till Brantevik, Gladsax, Simrishamn, Kivik, Baskemölla & Vitemölla. I dessa trakter hittar jag vad som är ögongodis för mig, alla underbara hus, dessa vackra längor i alla dess former & färger ihopa med en fantastisk natur & utsikt, följ med på vår dagsutflykt..

Vi passerade äppelodlingar i Kivik, hade vi haft mer tid hade vi gärna åkt & kollat in nåt musteri, eller köpt hem äppelmust fr. Kivik, men det får bli till nästa tripp..

Den här bilden är en liten gåta för mig, vi befinner oss fortfarande i kivik & jag antar att det inte är ett jätteplockepinn som står här, kan det vara stolpar man hänger upp fiskenät på eller vet du kanske vad det är?

Ovan har vi Simrishamn, bilden är tagen nere vid hamnen. Räkan hetten en restaurang, båten rakt framför oss skulle jag tro det var, men det var så mycket folk där så vi gick vidare..

Dom vackraste gatuskyltarna jag beskådat hittade jag i Simrishamn, helt underbara. Emaljskyltar på nästan varje husfasad, påkostat & såå fint!

Här är en länga i Simrishamn.. en lite modernare variant med aluzink på taket, fina färgkombinationer & snygg symmetri.

Kiviks hamn...

Ännu en länga från Simrishamn, så fiiin!! Underbara stockrosor som ger färgprakt till den annars vilsamma, stilrena fasaden.
Nästa länga går i blått & vitt, färgerna klingar bekant :) Dock inte av samma nyans..

Skylten välkomnade oss in i Kivik.. Äppelodlingar till höger.

Kivik sent på kvällen.. vattnet lockar bakom vassen. Underbar himmel.

Länga i blått & vitt.. Många gånger var man sugen att se dessa hus på insidan.

Nog den gladaste längan, kanske också den mest tokiga, starkt rosa, vit & blå. Söt men tokig.

Vackert med halmtak, men passar inte alla längor.

Brygghuset i Brantevik.. gul-vit länga. Stockrosor i alla ljuvliga färger.

Denna gaveln är bara så snygg!! Inget utsprång & så snyggt taktegel, tyvärr kan inte vi ha det så då vi har putsat hus & inte stenhus.. -ja man kan inte få allt :) (Brantevik)

Dagens minsta länga i tegel med vita fönster & dörrar, den var så gullig & inbjudande.

Rött & vitt, vandrarhemmet i Brantevik närmare sagt.

Skolan i Brantevik, väldigt fin!


Ljuvliga lavendel i massor framför denna länga med aningen rundat formspråk.

Tänk att ha taktegel som detta..

Solstrålarna lyser vackert upp detta träd, i bakgrunden, rostig fågel med krona samt rostig dörrklocka.

Nog den äldsta längan, putsen hade flagnat på ena gaveln, men tänk att dessa hus bara kan bli vakrare med åren.

Länga i guldockra, grönt & vitt. Eternittak.
Lite renare & nyare länga, stora gesims, & lavendel som pryds framför fasaden.


Skeppet i Brantevik, hoppet.

Bland den ljuvligaste grind jag sätt.. Smidda hjärtan som välkomnar..., en sådan fast pargrind skulle jag allt vilja ha.
Hoppet & hamnen i Brantevik.

Inifrån taget på Hörnans butik & café i Brantevik.

Huset & bilen får en att känna sig lite som om man åkt tillbaka i tiden.

Jag älskar rosa,men ett rosa hus har jag alltid sagt att inte passar mig, men när jag såg detta var jag på gränsen att ändra mig. Sagolikt sött med vackra rosa rosor & grön grind som passar så fint till huset.


Till slut Hörnans Café & Butik i Brantevik på utsidan med ljuvliga stockrosor.

Här slutar våran utflykt av detta vackra pittoreska samhälle med dess underbara natur & bebyggelse av alla dess färger & former. Jag ser fram emot att komma tillbaka..

söndag 19 juli 2009

Nymålat!!


Det har spacklats, slipats & målats för fullt inne huset, & snart är målningen klar.
I kväll blir det stor röj i huset, vi måste städa upp ordentligt då det skall börjas läggas klinker i morgon om nu allt går enligt planerna, vilket det inte alltid gör har man ju hittils lärt sig.
I allafall, vita väggar i vardagsrum & kök samt tvättstugan. Sovrummen, hall & förråd blir lite creme färgade, feng shui heter färgen, super fin, kommer bli kanon kontrast till dom högblanka vita listerna, vi väntar på att få dom så att vi kan måla dom, leverans borde ske i veckan som kommer. Vi har valt att inte ha kritvitt på alla väggar, utan en liten ton i den vita fägen på vissa väggar för att få lite mer liv i huset, göra det varmare & mjukare. det känns för oss ett mera hemtrevligt val. Ska ta lite fler bilder inne i huset i veckan.


Mycket färg har det gått åt iallafall, man får en beräkning på färgåtgången när målarna kommer & kollar på det, men jag tror att det har gått åt minst dubbelt så mycket färg än vad det sas från början. Resultatet blev väl heller inte det bästa efter den första målarens prestation, så vi klagade lite & vips så kom det ny målare & nu ser det superbra ut, bara lite kvar att måla.

torsdag 16 juli 2009

Provläggning av det spanska handslagna golvteglet...

På måndag är det dags att lägga klinkers & kakel, har nu noga valt fog till plattorna. Lite mörkare grå fog mapei 112 med grövre struktur till golvteglet samt ljusare grå fog mapei 111 till den italienska sjöstenen samt samma till alla vita plattor i badrum & tvättstuga.

Till golvet i tvättstugan valde vi också en mörkare fog, samma nyans som till golvteglet men dock inte med den grova strukturen. Stefan på Bonum Badrum hjälpte oss med fog & fix, tack Stefan!
Ägnade går kvällen åt att provlägga golvteglet, dels för att få en uppfattning samt att kunna sortera ut "dåliga plattor" efter som detta är handslaget tegel, känns ju varje platta lite unik och plattorna är inte identiska med varandra.
Dock upplever man golvet lite ljust nu på bilden men efter olje & vaxbehandlingen uppnår det först sin rätta färg. Fogbredden för detta golv blir runt 10mm,
medan det brun/gråa golvet i tvättstugan blir fogbredden endast 2 mm.
Vilket golv vi valt till tvättstugan /groventrén ser ni på bilden längst ner. Fogarna till badrummet italienska sjöstenen blir ett mellanting 5-6mm & väggarnas fog blir 2mm.

Spanskt handslaget golvtegel 20*20 fr. Stiltje Österlen. Hur det färdiga resultatet önskas bli har jag ett inlägg om under golv, där man ser en liten bild på när plattorna är oljade, vaxade & fogade.

På bilden ovan vardags rum & kök, vi väljer att ha golvteglet 1 kvm runt där kaminen skall stå då det inte rekommenderas att ha glasplatta under kaminen som golvskydd om man har golvvärme under, vilket vi har. Var kaminen kommer att stå ser ni där det lilla oranga röret (tilluften) sticker upp, bakom byggställningen.

Utifrån taget, vid altandörren till köket där i framtiden ett trädäck skall placeras.
Golvet nedan är det som vi valt till tvättstuga / groventré, likadan läggning som på bilden med 2mm fogar. Golvet är en grå / brun rektangular platta från Bonum Badrum.
Passade även på att köpa lite annat smått & gott, jollylister i aluminium till badrummets hörn, golvbrunnar, silikon, & fixen.