onsdag 24 juni 2009

Efterlängtad puts påbörjas.. 090622-

Alla luftspalter färdigställs.. Fönster, gångjärn dörrar, rännor & vindskivor m.m kläs in i plast för att skyddas.
Huset kläs in i cellplast.

Noggrant runt alla dörrar & fönster, takpappsklädda träbitar där dörrklocka, ytterbelysning, m.m. skall sitta för att skruvar skall fästa bättre. (det svarta på bilden). Nät placeras på cellplasten.
Än så länge har vi tur med vädret, vi får hoppas att det håller i sig när väl putsen skall på.

Det märks att det är en byggarbetsplats, men visst kan man föreställa sig redan nu en vit länga med blå dörrar & fönster.. Älskar symmetrin. Dock saknas det två takfönster & skorsten. Invändigt saknas några väggar till som skall resas, målning & spackling påbörjas på torsdag.

Cellplasten klar på framsidan 090624

Framsidan

Man säger at det är detaljerna som gör det, nedan ser vi ett exempel på gesims, så skall vi ha det. Gesims är alltså listverket i detta fallet upp i nock i form av en trappkonstruktion.

tisdag 23 juni 2009

Golv till entré & kök..Vilket konstverk!!!

Det börjar bli dags att bestämma golvet till hall / entré samt köket.
Nedan ser vi ett stjärngolv från stiltje i handslaget tegel, jag älskar detta golvet, helt underbart, har länge tittat på det. Vore superfint att ha i entrén. För mig är det ett konstverk!

Jättefint liv i golvet! 1295:- kvm. Golvet passar även att möta lärkgolvet vi skall ha i övriga rummen (förutom bad & klädvård), allt skall ju passa i hop!
Golvet nedan, finns i olika strl. men 20*20 skulle passa oss, också handslaget tegel från stiltje 745:- kvm. Det här är ett golv jag skulle älska resten av mitt liv!

Handslaget tegel fr. Stiltje finns i 10*10, 20*20 & 30*30. Golvet kan antingen läggas med den ruffa eller släta sidan uppåt, själv tycker jag att den släta sidan skulle göra sig bästa i våran hemmiljö. Kolla gärna in stiltjes hemsida http://www.stiltje.se/, deras golv är helt fantastiska. Stiltje är beläget i vackra Österlen.

torsdag 11 juni 2009

Lite smått & gott 090610

Så var handtaget på plats.. nu ska det dit lite låskolv med tillbehör.

& så funderade jag på fönstrerna idag.. provade utan spröjs &

med spröjs... min röst faller med spröjs, just med tanke på hustypen så tycker jag att det blev snyggast med..

bilden ovan, del av kök..

Fönster med & utan spröjs utvändigt, vita frigoliten är påbörjad luftspalt för putsningen.

Så fick det runda fönstret sin smyg idag.

Ytterdörren invändigt, vit som snö.

onsdag 10 juni 2009

Ytterdörrar på plats 090610

Ytterdörren sattes på plats idag, pardörr från Dooria (Vetlanda) dörren har samma kulör som fönstrerna, blåa utvändigt & vita invänvändigt. Nu känns det väldigt blått, men det är väl så när det är helt nytt, egentligen borde färgen solblekas i 2 år för att få rätt effekt för tidstypen av hus det skall spegla. Det är ju ok, för det innebär ju äldre huset blir desto finare blir det :) Nu längtar man att få huset putsat.

Dörren till Groventrén (slussen/tvättstuga) är också från Dooria (Vetlanda) fast enkeldörr.

Fina speglar i dörren, men det saknas lite handag & lås... men det kommer..


Sånt här handtag blir det, Assa 6638 i mattkrom.

Vad skönt att ha fått ytterdörrarna, men vad konstigt det känns.. nu vill man att putsen skall på.
Längtar att få upp lilla dörrkläppen.. se nedan.. (får gå & prova den framför dörren först för att se om det passar, det enda är ju att den är i mässing, jag är ju förstås lite mässingallergisk, inte medicinskt dock.. :) Men nu är ju detta ett lejon & lejon passar bättre i guld än silver... Men hur bli det med handtag i krom & kläpp i mässing.. tjaa bara ut & kolla & kolla & kollla...

Köpt fr. Qvesarums byggnadsvård.

tisdag 9 juni 2009

Spånsskivor & Gips snart allt på plats..090609

gipsade väggar, badrum / sovrum / hall / passagen

järnbalken förblir synlig..

Skafferidörren (mitt kära loppisfynd) har tagit en vända till möbelsnickaren & vänt håll så den kommer öppnas rätt & fått ny karm. Bara att måla den sen.. Tycker den är såå fin :)

Sovrum 1

Magnus snickrar.. (bild fr. förra veckan)

Magnus, Mattias & Jonas = tempo. (bild fr. förra veckan)

& Idag kom det här.. kul!! Ja gissa vad det är, längtar att ta kort på det när det är uppsatt så får ni se!

Nu är gräsmattan färdiglagd...

Nu skall vi äntligen bli av med sanden på baksidan.. (ovan tidig vårbild innan löven kom)

Mätas & grävas..

Natt & dag..

Förberedelse för nergrävning av el inför framtida belysning i skogen../naturdelen på tomten.

Elslangen nere


Dräneringsslangen nergrävd 30 meter & 70cm djupt... grävdes för hand!! puh

Bästa jorden, kompostjord, gräset behövs ej gödslas på 4år, 30 kubik beställde (2 lastbilar) vi men det gick åt kanske 20 kubik, resten spar vi till framsidan, när vi gör den.

Jorden börjar äntligen ta plats.

Nu kommer gräset..

4 pallar gräs blev det... många rullar

Här kommer ännu mera gräs.

Första längderna utrullade mitt i natten.

Vi håll på halva nätterna med gräsmattan, vi blev dessutom måltid för knotten.

Resultatet blev kanon, 300 kvm gräsmatta på baksidan (innergården) återstå att se om det håller sig.. Så äntligen färdiga, nu är det bara vattna & vattna & vattna.

Jag skulle kunna sammanfatta att det var ett hästjobb att göra, speciellt eftersom man är tidspressad att lägga ut gräset så det inte torkar, det är viktigt att tänka på att har förberett allt innan man beställer gräset, tyvärr fick vi jord & gräs inom loppet på en helg, vilket gjorde det lite stressigt!

Sn är det ju dyrare att lägga färdigt gräs, lite olika priser såklart beroende på var man köper gräset ifrån. Det tillkommer ju också jord samt man kanske får hyra vält & andra redskap beroende på underlaget är. Men, klart i slutändan är dt värt det, tycker jag! Att kunna beträda gräset samma dag (med viss försiktighet & börja klippa det efter 2 veckor är helt fantastiskt.)

Men det betyder inte att jag rekommenderar att lägga färdigt gräs på alla ytor om jag fick välja men är det en yta som måste beträdas dagligen eller om man är i den situationen vi är nu så finns inget bättre alternativ, tycker jag.


Ett stort tack till föräldrar & svärföräldrar som ställde upp krattade, körde 100 skottkärror med jord, krattade ännu mer, trampade, bar, rullade ut gräs, slet & blev knott & myggbetna precis som vi, natt & dag! Stor kram till er från oss!

Och vad säger Bosse Rappne från Äntligen hemma?



Rullgräs som gräsmatta

Fördelen med att lägga gräs på rulle är att man slipper vänta länge på resultatet och har redan efter ett par veckor en fin och slitstark gräsmatta.

(foto TV4)



• Om ytan är tom, lägg på matjord och eventuellt gödsel. Om du ska ersätta en gammal gräsmatta: Fräs bort den gamla mattan med en jordfräs, två vändor åt varsitt håll. Djupet bör vara minst 10 centimeter. Lägg på matjord och eventuellt gödsel.
• Se till att inga stenar, grenar, rötter eller andra ojämna föremål ligger under när du rullar ut gräset. Fyll ut eller ta bort! Det får heller inte finnas några luftgropar under mattan, då fäster den inte.
• Notera att gräset i de olika remsorna bör växa åt samma håll och förskjut remsorna så att inte skarvarna hamnar på samma ställen. Lägg remsorna tätt ihop, men se till att de inte överlappar varandra.
• I början är det viktigt att vattna rikligt för att rötterna ska få hjälp att få fäste. Ställ ut en vattenspridare som gör jobbet.
• Man kan gå på gräsmattan direkt efter den är lagd, men tänk på att göra det försiktigt isåfall. Premiärklipp gräsmattan först efter cirka 14 dagar. Du har då en fin och slitstark gräsmatta!

länk till inlägget: http://www.hemmakanalen.se/1.1023221/2009/05/29/rullgras_som_grasmatta